Amb aquesta presentació, volem posar de manifest la vinculació de l’etapa 0-3 al món de les matemàtiques, mostrant un recull d’imatges recopilades per les sis Escoles Bressol Municipals de Reus. Veurem, a partir del treball que es fa a les EBM, el contacte dels infants amb la lògica matemàtica, d’una manera molt directa, utilitzant la manipulació, en ocasions poc coneguda i reconeguda.

Veure més →

El préstec de maletes amb materials manipulatius que, des de l’àmbit de matemàtiques, realitza el CESIRE, té un acompanyament formatiu. En aquesta presentació es mostraran les possibilitats didàctiques de l’ús de dos d’aquests materials (cubets encaixables i pattern blocks) amb activitats que abasten des de l’educació infantil fins a la secundària.

Veure més →

En aquesta presentació, mostrarem la importància de la cultura matemàtica en els processos de comprendre, a tots els nivells educatius. Volem fer de l’aula una comunitat democràtica i dialògica, immersa en processos amb sentit pels infants, on pugui emergir el coneixement superant la violència simbòlica que ha fet allunyar moltes persones d’aquest llenguatge.

Veure més →

A partir del relat des del punt de vista matemàtic de l’experiència de nens i nenes de 3r de Primària en l’estada setmanal al bosc, es proposa una reflexió, emmarcada en el paradigma de la Cultura Matemàtica de les Persones, sobre el procés d’apropiació de la cultura que fan els infants quan busquen comprendre i transformar el món amb les seves idees i les dels altres.

Veure més →

Es presenten diverses iniciatives que des de Tortosa es porten a terme buscant, entre altres objectius, la millora de la imatge social de les matemàtiques: tallers per a alumnat (papiroflèxia, cúpules de Leonardo, jocs de fusta…), una gimcana matemàtica i històrica per la ciutat, un concurs de “Haikus matemàtics”, la celebració al carrer, a la televisió i a la ràdio de diferents efemèrides matemàtiques…

Veure més →

Es tracta del relat mitjançant vídeos i fotografies de les diferents etapes del cicle formatiu “Atreveix-te amb la Creativitat Matemàtica” organitzat per la Fundació “la Caixa”: des de la sessió de “sembra”, en la qual els docents involucrats reben una formació inicial, a la sessió de “collita”, en la qual es presenten els pòsters elaborats pels docents documentant experiències didàctiques basades en l’evidència.

Veure més →

Un recull de recursos i connexions amb el món real, al servei d’entendre el concepte de meitat d’una forma creativa i a diverses edats. Una aproximació dinàmica a un tema bàsic com és la meitat presentant diferents maneres d’entendre aquest concepte matemàtic i posant èmfasi en recursos molt variats: mesurant, dibuixant, simetritzant, seccionant, agrupant, doblegant, dividint…

Veure més →