Com és ben sabut el domini de la geometria per abordar problemes plantejats des d’activitats STEM resulta bàsica, sinó imprescindible. Aquesta comunicació planteja tres casos pràctics portats a l’aula on, per a la resolució de la part geomètrica, és necessari el domini de conceptes com la simetria, les rotacions o el càlcul funcional. Aquestes es resolen fàcilment amb Geogebra donant-hi accés a alumnes de cursos molt inferiors a l’esperat.

Veure més →

Ens preguntem: “On som?” Per afrontar el repte de la descripció i interpretació de l’espai en què vivim i que ens envolta: la nostra habitació, l’aula en la qual estudiem, els carrers i els edificis de la vila on vivim, l’estructura urbanística de la població, etc. Ens preguntem: “Com és aquest objecte?” Per desenvolupar la nostra capacitat de comunicar el que veiem, el que notem i sentim, les característiques, les propietats de l’objecte. I per a això necessitem de la geometria, del seu vocabulari, de la seva capacitat per establir les característiques de les formes, dels cossos, de l’espai, necessitem de la seva capacitat per establir relacions.

Veure més →

Es descriu un cicle anual de formació docent-recollida d’evidències-retroalimentació centrat en la resolució de problemes en primària. L’objectiu és treballar dins una comunitat observable de professors per obtenir coneixement i evidències que integrar al cicle. El mètode és una plataforma de treball de docents en grup que incorpora l’observació i l’aprenentatge entre iguals. Els resultats esperats, un conjunt creixent de docents-investigadors de la seva pràctica, i un conjunt de pràctiques testades per docents, a partir de les idees inicials dels formadors.

Veure més →

Com a balanç del cicle anual de formació Atreveix-te amb la creativitat matemàtica, basat en la resolució de problemes per primària, es presenta l’anàlisi, valoració i conclusions de l’experiència per part dels formadors, tenint en compte tant aspectes vivencials i organitzatius com les aplicacions pràctiques dutes a terme pels professors que van assistir a la formació.

Veure més →

Des del 7deMATES proposem una formació diferent, una formació amb l’objectiu de mantenir viva la flama matemàtica que tots portem dins i apropar-te a temes que potser no tractes des de la Universitat. I, a més, coneixent nois i noies de l’ESO que venen amb moltes ganes d’escoltar-te i aprendre. En definitiva, ens motivem per a motivar.

Veure més →

L’Estadística s’ha incorporat en la majoria de les carreres universitàries i entre elles en el grau d’Educació Infantil on l’ensenyament de conceptes estadístics presenta problemes didàctics específics pel fet que els estudiants que el cursen tenen una base matemàtica molt heterogènia. En aquest treball ens centrem en l’estudi de les seves actituds per la seva influència en el procés d’aprenentatge i les analitzem mitjançant l’Escala d’Actituds envers l’Estadística d’Estrada, EAEE (Estrada, 2002).

Veure més →

En aquesta comunicació presentem una primera caracterització dels coneixements logicomatemàtics en la formació inicial de mestres d’Infantil i Primària. Partint de la seva descomposició en diferents nivells de coneixement, analitzem els punts comuns de la formació matemàtico-didàctica tal com són descrits en els programes per a la seva formació universitària.

Veure més →

Es presenta l’experiència d’aplicació de la metodologia de l’aprenentatge basat en projectes a l’assignatura “Didàctica del coneixement i de l’activitat matemàtica en educació primària” en el Grau d’Educació Primària a la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport, Blanquerna-URL. Es pretenia que l’alumnat, futurs mestres fossin protagonistes del seu propi procés d’aprenentatge abans de plantejar-se com dirigir un treball similar a l’escola.

Veure més →

Es presenta l’Enfocament dels Itineraris d’Ensenyament de les Matemàtiques, que promou l’aprenentatge a partir de seqüències que inclouen contextos informals (situacions reals, materials i jocs); intermedis (recursos literaris i tecnològics) i formals (recursos gràfics), i s’exemplifica amb una proposta d’itinerari de l’estadística i la probabilitat de 3 a 12 anys.

Veure més →

Es donarà una pinzellada de com es pot aprofundir en l’estudi dels triangles i quadrilàters, per tal de descobrir-ne algunes propietats. Es donaran idees per dissenyar activitats a l’aula i veurem com el programa GeoGebra de geometria dinàmica pot ajudar en la fase de simbolització, de manera pràctica i sense demostracions formals poc adequades a Primària.

Veure més →