Objectius del C2EM 2016:
- Contribuir a l’enriquiment professional dels ensenyants de matemàtiques.
- Compartir pràctiques d’aula que impulsin la construcció de coneixement matemàtic.
- Destacar la contribució de l’educació matemàtica a la formació integral de la persona.
- Apropar les matemàtiques a la societat.
- Afavorir l’ús de xarxes per mantenir l’intercanvi professional
- Acordar línies d’actuació per a la millora de l’educació matemàtica.
En la línia d’aquests objectius hem adoptat com a lema del congrés:
Construir matemàtiques
Compartir per aprendre
Nuclis temàtics del C2EM:
N1. Resolució de problemes, el cor de l’aprenentatge
Aquest nucli agrupa les aportacions referents al plantejament i la resolució de problemes com a una de les dimensions més genuïnes del treball i de l’educació matemàtica: aprendre a resoldre problemes i aprendre a través de la resolució de problemes.
N2. Connexions i contextos, construir ponts i models
Aquest nucli temàtic acull les aportacions que tractin aspectes de modelització en contextos científics, tecnològics, naturals o socials; o bé que relacionin continguts matemàtics entre ells, amb continguts d’altres matèries o amb l’activitat quotidiana dels alumnes.
N3. Recursos materials i tecnològics, eines d’aula
Aquest nucli agrupa les aportacions centrades en els recursos que contribueixen a l’ensenyament de les matemàtiques: materials manipulatius, eines tecnològiques (GeoGebra, Scratch, fulls de càlcul…)
N4. Representació i comunicació, compartir coneixement
Aquest nucli acull les aportacions que tractin la representació d’idees matemàtiques i la seva comunicació per compartir i construir coneixement. S’inclou també la difusió i divulgació social de la matemàtica.
N5. Investigacions i projectes, viure experiències
Aquest nucli recull aportacions que reflexionin sobre el treball d’aula centrat en la realització d’investigacions i projectes, amb un fort component col·laboratiu i transversal, o que aportin experiències concretes en aquest camp, tot reflexionant sobre les seves possibilitats didàctiques.
N6. Gestió de l’activitat matemàtica i avaluació, del disseny a la reflexió
Aquest nucli agrupa aquelles aportacions que analitzin aspectes del disseny d’activitats d’educació matemàtica, de la seva implementació, de la gestió de la contingència inherent a la vida de l’aula i de la seva avaluació i millora a través de la reflexió del docent. S’inclouen aquelles aportacions que facin referència a l’atenció a la diversitat.
N7. Desenvolupament professional, motor de millora
Aquest nucli acull les aportacions que centrin la seva atenció en el procés de creixement professional dels ensenyants: formació inicial (matemàtica i didàctica), formació permanent, processos personals de reflexió i millora, xarxes per compartir coneixement entre iguals…