Com és ben sabut el domini de la geometria per abordar problemes plantejats des d’activitats STEM resulta bàsica, sinó imprescindible. Aquesta comunicació planteja tres casos pràctics portats a l’aula on, per a la resolució de la part geomètrica, és necessari el domini de conceptes com la simetria, les rotacions o el càlcul funcional. Aquestes es resolen fàcilment amb Geogebra donant-hi accés a alumnes de cursos molt inferiors a l’esperat.

Veure més →

En aquest taller es durà a terme una C2EMada, una gimcana matemàtica amb tecnologia mòbil inspirada en les gimcanes del World Mobile City Project. Després de mostrar el funcionament de la Barcelonada s’explicarà l’adaptació que es durà a terme per fer la C2EMada, una gimcana amb proves de contingut matemàtic protagonitzada pels assistents al taller. Finalment s’explicarà com adaptar i personalitzar la C2EMada per implementar-la al propi centre.

Veure més →

Es presenten diverses iniciatives que des de Tortosa es porten a terme buscant, entre altres objectius, la millora de la imatge social de les matemàtiques: tallers per a alumnat (papiroflèxia, cúpules de Leonardo, jocs de fusta…), una gimcana matemàtica i històrica per la ciutat, un concurs de “Haikus matemàtics”, la celebració al carrer, a la televisió i a la ràdio de diferents efemèrides matemàtiques…

Veure més →

Proposem una passejada per Girona tot mirant amb ulls matemàtics elements tan quotidians del seu urbanisme com l’entrada a l’ajuntament, la placeta de l’Institut Vell o la Catedral. JuGuem, explIquem, mesuRem, cOmptem, disseNyem i locAlitzem, plantegem preguntes i reptes, mentre recuperem història de la ciutat i de les matemàtiques.

Veure més →

Fira de matemàtiques aplicades a la realitat amb: concursos literomatemàtics, pel·lícules matemàtiques, gimcanes de jocs i d’enginy… totes aquestes activitats es fan el dia de les matemàtiques implicant tot el centre escolar, des de P3 fins a batxillerat. Un espai intergeneracional on gaudir de les matemàtiques de forma lúdica i atractiva tot aplicant els seus coneixements.

Veure més →

Pretén mostrar tres experiències fetes de xerrades-tallers fora de l’àmbit escolar. Una des de la demanda de les famílies via AMPA, una altra a demanda d’una AAVV de barri i una altra a dins de la setmana cultural feta en el petit poble d’Alcanó. La interacció, uns materials motivadors i el treball amb les emocions han estat claus per divulgar la matemàtica fora de l’aula.

Veure més →

La Federación Española de Sociedades de Profesores de Matemáticas (FESPM), pretén crear un espai de divulgació de les matemàtiques de manera global. Una activitat que es pugui dur a terme de manera simultània des de totes les societats que componen la FESPM el proper 2021. Es presenten els principis bàsics així com la proposta d’activitat.

Veure més →

És una mostra de l’experiència del concurs a nivell de centre que barreja cuina i matemàtiques. L’objectiu és que altres s’engresquin a aplicar-ho als seus centres. Aporta la connexió de les matemàtiques amb la vida quotidiana i és una manera d’obrir el departament de matemàtiques al centre, a les famílies i al barri.

Veure més →