Scratch com a eina matemàtica creativa
Activitat creativa de resolució de problemes a partir de programació amb Scratch dins del marc del Màster de Prof. de Secundària i la seva adaptació a una UD de combinatòria per 4t d’ESO.
Activitat creativa de resolució de problemes a partir de programació amb Scratch dins del marc del Màster de Prof. de Secundària i la seva adaptació a una UD de combinatòria per 4t d’ESO.
A partir de tecnologia digital amb representacions gràfiques i diferents aplicatius afavorim l’aprenentatge de conceptes matemàtics clau. Amb la visualització d’aquests conceptes facilitem un pont entre l’abstracció conceptual i els plantejaments actuals. Els dos ponents explicaran el material que us posen a la vostre disposició en el següent link: https://drive.google.com/drive/folders/1ZOqx93kXynbYUkwlIs0bkIlrGnZA0Q_9?usp=sharing Cal llegir la introducció (A00 i A01). Durant la presentació ELS ASSISTENTS NO HAN DE TREBALLAR AMB LES APPS.
Es descriu un cicle anual de formació docent-recollida d’evidències-retroalimentació centrat en la resolució de problemes en primària. L’objectiu és treballar dins una comunitat observable de professors per obtenir coneixement i evidències que integrar al cicle. El mètode és una plataforma de treball de docents en grup que incorpora l’observació i l’aprenentatge entre iguals. Els resultats esperats, un conjunt creixent de docents-investigadors de la seva pràctica, i un conjunt de pràctiques testades per docents, a partir de les idees inicials dels formadors.
Com a balanç del cicle anual de formació Atreveix-te amb la creativitat matemàtica, basat en la resolució de problemes per primària, es presenta l’anàlisi, valoració i conclusions de l’experiència per part dels formadors, tenint en compte tant aspectes vivencials i organitzatius com les aplicacions pràctiques dutes a terme pels professors que van assistir a la formació.
Des del 7deMATES proposem una formació diferent, una formació amb l’objectiu de mantenir viva la flama matemàtica que tots portem dins i apropar-te a temes que potser no tractes des de la Universitat. I, a més, coneixent nois i noies de l’ESO que venen amb moltes ganes d’escoltar-te i aprendre. En definitiva, ens motivem per a motivar.
L’Estadística s’ha incorporat en la majoria de les carreres universitàries i entre elles en el grau d’Educació Infantil on l’ensenyament de conceptes estadístics presenta problemes didàctics específics pel fet que els estudiants que el cursen tenen una base matemàtica molt heterogènia. En aquest treball ens centrem en l’estudi de les seves actituds per la seva influència en el procés d’aprenentatge i les analitzem mitjançant l’Escala d’Actituds envers l’Estadística d’Estrada, EAEE (Estrada, 2002).
En aquesta comunicació presentem una primera caracterització dels coneixements logicomatemàtics en la formació inicial de mestres d’Infantil i Primària. Partint de la seva descomposició en diferents nivells de coneixement, analitzem els punts comuns de la formació matemàtico-didàctica tal com són descrits en els programes per a la seva formació universitària.
Es presenta l’experiència d’aplicació de la metodologia de l’aprenentatge basat en projectes a l’assignatura “Didàctica del coneixement i de l’activitat matemàtica en educació primària” en el Grau d’Educació Primària a la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport, Blanquerna-URL. Es pretenia que l’alumnat, futurs mestres fossin protagonistes del seu propi procés d’aprenentatge abans de plantejar-se com dirigir un treball similar a l’escola.
A partir de l’anàlisi de textos de matemàtics rellevants com Stifel (1487-1567), Bombelli (1526-1572), Cardano (1501-1576), Girard (1595-1632) o Wallis (1616-1703), s’evidenciaran algunes de les dificultats sobre la comprensió dels nombres negatius i es donaran idees per dur-los a l’aula en forma d’activitats riques, competencialment parlant
Presentem la recerca en Educació Matemàtica que estem fent en l’àmbit de la modelització estadística en l’educació secundària. En estudis anteriors vam observar els models creats per l’alumnat de secundària en una activitat de modelització estadística. Ara pretenem estudiar específicament la forma en la que desenvolupen els models durant l’activitat i identificar els episodis claus en el procés de modelització.