A partir de tecnologia digital amb representacions gràfiques i diferents aplicatius afavorim l’aprenentatge de conceptes matemàtics clau. Amb la visualització d’aquests conceptes facilitem un pont entre l’abstracció conceptual i els plantejaments actuals. Els dos ponents explicaran el material que us posen a la vostre disposició en el següent link: https://drive.google.com/drive/folders/1ZOqx93kXynbYUkwlIs0bkIlrGnZA0Q_9?usp=sharing Cal llegir la introducció (A00 i A01). Durant la presentació ELS ASSISTENTS NO HAN DE TREBALLAR AMB LES APPS.

Veure més →

Mostrem tres tasques de modelització matemàtica per presentar dues idees. La primera que aquest tipus de tasca es troba dins del marc de l’educació STEM. La segona, que en aquests casos les matemàtiques lideren el desenvolupament de l’activitat. Aquesta segona idea ens sembla pertinent ja que entre professorat i recercadors existeix la preocupació per la irrellevància en que de vegades cauen les matemàtiques a les tasques STEM.

Veure més →

Com és ben sabut el domini de la geometria per abordar problemes plantejats des d’activitats STEM resulta bàsica, sinó imprescindible. Aquesta comunicació planteja tres casos pràctics portats a l’aula on, per a la resolució de la part geomètrica, és necessari el domini de conceptes com la simetria, les rotacions o el càlcul funcional. Aquestes es resolen fàcilment amb Geogebra donant-hi accés a alumnes de cursos molt inferiors a l’esperat.

Veure més →

Ens preguntem: “On som?” Per afrontar el repte de la descripció i interpretació de l’espai en què vivim i que ens envolta: la nostra habitació, l’aula en la qual estudiem, els carrers i els edificis de la vila on vivim, l’estructura urbanística de la població, etc. Ens preguntem: “Com és aquest objecte?” Per desenvolupar la nostra capacitat de comunicar el que veiem, el que notem i sentim, les característiques, les propietats de l’objecte. I per a això necessitem de la geometria, del seu vocabulari, de la seva capacitat per establir les característiques de les formes, dels cossos, de l’espai, necessitem de la seva capacitat per establir relacions.

Veure més →

Des del 7deMATES proposem una formació diferent, una formació amb l’objectiu de mantenir viva la flama matemàtica que tots portem dins i apropar-te a temes que potser no tractes des de la Universitat. I, a més, coneixent nois i noies de l’ESO que venen amb moltes ganes d’escoltar-te i aprendre. En definitiva, ens motivem per a motivar.

Veure més →

Amb un material tan comú com els tetrabriks es pot construir qualsevol poliedre a partir de les seves arestes i vèrtexs. Aquest tipus de construcció obliga als alumnes a fer un estudi previ dels elements principals del poliedre que han de construir i permet un aprofundiment interessant en les característiques de la figura i, alhora, visualitzen millor les tres dimensions d’una figura tridimensional

Veure més →

Començarem amb una introducció històrica i continuarem amb un vídeo on parlarem del dòmino, el Tetris i els pentòminos. Veurem com obtenir-los i enumerar-los tot presentant activitats d’aula sobre construcció de rectangles, lletres, duplicar i triplicar els pentominos. Tot seguit generalitzarem a 3D obtenint els pentacubs i activitats que es poden fer amb ells.

Veure més →

La comunicació mostra una experiència en la qual oferim a l’alumnat un conjunt de propostes multinivell de manera que pot triar i organitzar-se amb diferents graus d’aprofundiment segons les seves necessitats. S’incorporen diferents contextos per tal d’afavorir la transferència d’aprenentatges i s’ofereixen diferents eines de regulació dels aprenentatges emmarcada en un entorn de treball col·laboratiu.

Veure més →

A partir de l’anàlisi de textos de matemàtics rellevants com Stifel (1487-1567), Bombelli (1526-1572), Cardano (1501-1576), Girard (1595-1632) o Wallis (1616-1703), s’evidenciaran algunes de les dificultats sobre la comprensió dels nombres negatius i es donaran idees per dur-los a l’aula en forma d’activitats riques, competencialment parlant

Veure més →