En aquesta comunicació presentem una primera caracterització dels coneixements logicomatemàtics en la formació inicial de mestres d’Infantil i Primària. Partint de la seva descomposició en diferents nivells de coneixement, analitzem els punts comuns de la formació matemàtico-didàctica tal com són descrits en els programes per a la seva formació universitària.

Veure més →

Començarem amb una introducció històrica i continuarem amb un vídeo on parlarem del dòmino, el Tetris i els pentòminos. Veurem com obtenir-los i enumerar-los tot presentant activitats d’aula sobre construcció de rectangles, lletres, duplicar i triplicar els pentominos. Tot seguit generalitzarem a 3D obtenint els pentacubs i activitats que es poden fer amb ells.

Veure més →

Es presenta l’Enfocament dels Itineraris d’Ensenyament de les Matemàtiques, que promou l’aprenentatge a partir de seqüències que inclouen contextos informals (situacions reals, materials i jocs); intermedis (recursos literaris i tecnològics) i formals (recursos gràfics), i s’exemplifica amb una proposta d’itinerari de l’estadística i la probabilitat de 3 a 12 anys.

Veure més →

Es donarà una pinzellada de com es pot aprofundir en l’estudi dels triangles i quadrilàters, per tal de descobrir-ne algunes propietats. Es donaran idees per dissenyar activitats a l’aula i veurem com el programa GeoGebra de geometria dinàmica pot ajudar en la fase de simbolització, de manera pràctica i sense demostracions formals poc adequades a Primària.

Veure més →

La comunicació mostra una experiència en la qual oferim a l’alumnat un conjunt de propostes multinivell de manera que pot triar i organitzar-se amb diferents graus d’aprofundiment segons les seves necessitats. S’incorporen diferents contextos per tal d’afavorir la transferència d’aprenentatges i s’ofereixen diferents eines de regulació dels aprenentatges emmarcada en un entorn de treball col·laboratiu.

Veure més →

Es descriu un cicle anual de formació docent-recollida d’evidències-retroalimentació centrat en la resolució de problemes en primària. L’objectiu és treballar dins una comunitat observable de professors per obtenir coneixement i evidències que integrar al cicle. El mètode és una plataforma de treball de docents en grup que incorpora l’observació i l’aprenentatge entre iguals. Els resultats esperats, un conjunt creixent de docents-investigadors de la seva pràctica, i un conjunt de pràctiques testades per docents, a partir de les idees inicials dels formadors.

Veure més →

Com a balanç del cicle anual de formació Atreveix-te amb la creativitat matemàtica, basat en la resolució de problemes per primària, es presenta l’anàlisi, valoració i conclusions de l’experiència per part dels formadors, tenint en compte tant aspectes vivencials i organitzatius com les aplicacions pràctiques dutes a terme pels professors que van assistir a la formació.

Veure més →

Posarem les bases per tal que l’alumnat d’Infantil i Cicle inicial sigui capaç de comprendre el concepte de quantitat, tant en nombres d’una xifra (Educació Infantil) com de dues (Cicle Inicial). Per fer-ho, utilitzarem dos materials, els reglets de Cuisenaire i unes targetes que representen de manera gràfica els grups d’un (unitats) i de deu (desenes).

Veure més →

Durant el nostre taller respondrem a les tres preguntes. Primer justificarem perquè el joc de taula és una bona eina per l’aprenentatge i, en concret, per l’aprenentatge de les matemàtiques. A continuació, donarem les pautes que cal tenir en compte per portar els jocs a l’aula com a eina pedagògica. Finalment presentarem quatre jocs que són ideals per portar-los a les aules de primària, els talleristes jugaran als jocs i proposaran com i per a què portar-los a les seves aules.

Veure més →

Veurem com la versió 3D de GeoGebra ens permet reproduir, interpretar i experimentar amb superfícies de tota mena, incloses les fulles dels arbres, la forma d’un peix, els arcs d’una església, la vela d’un vaixell o conegudes obres arquitectòniques (entre moltes altres) sense que calgui aprofundir en la seva expressió matemàtica sinó fent servir les eines adequades. Es tracta també de mostrar com la manipulació virtual d’objectes és un valor afegit a la manipulació amb objectes reals donada la possibilitat d’introduir variacions de forma, mesura i situació.

Veure més →