Començarem amb una introducció històrica i continuarem amb un vídeo on parlarem del dòmino, el Tetris i els pentòminos. Veurem com obtenir-los i enumerar-los tot presentant activitats d’aula sobre construcció de rectangles, lletres, duplicar i triplicar els pentominos. Tot seguit generalitzarem a 3D obtenint els pentacubs i activitats que es poden fer amb ells.

Veure més →

Com és ben sabut el domini de la geometria per abordar problemes plantejats des d’activitats STEM resulta bàsica, sinó imprescindible. Aquesta comunicació planteja tres casos pràctics portats a l’aula on, per a la resolució de la part geomètrica, és necessari el domini de conceptes com la simetria, les rotacions o el càlcul funcional. Aquestes es resolen fàcilment amb Geogebra donant-hi accés a alumnes de cursos molt inferiors a l’esperat.

Veure més →

Adaptació d’una activitat del professor Jill Stevens a la revista del NCTM per treballar models matemàtics en situacions que puguin plantejar-se en la vida quotidiana de l’alumnat de batxillerat, tot utilitzant eines tecnològiques, de forma experimental i motivadora.

Veure més →

Una proposta didàctica que tracta d’emprar les operacions bàsiques d’operacions amb matrius (suma, producte i càlcul de la inversa) per mostrar els fonaments de la criptografia alhora que una aplicació de les Matemàtiques. També analitzarem els inconvenients i les vulnerabilitats dels sistemes presentats. Per tal d’agilitzar les operacions de càlcul es mostrarà com implementar tots aquests processos amb l’ajuda d’entorns CAS Sympy de Python.

Veure més →

Veurem com la versió 3D de GeoGebra ens permet reproduir, interpretar i experimentar amb superfícies de tota mena, incloses les fulles dels arbres, la forma d’un peix, els arcs d’una església, la vela d’un vaixell o conegudes obres arquitectòniques (entre moltes altres) sense que calgui aprofundir en la seva expressió matemàtica sinó fent servir les eines adequades. Es tracta també de mostrar com la manipulació virtual d’objectes és un valor afegit a la manipulació amb objectes reals donada la possibilitat d’introduir variacions de forma, mesura i situació.

Veure més →

En aquest taller es durà a terme una C2EMada, una gimcana matemàtica amb tecnologia mòbil inspirada en les gimcanes del World Mobile City Project. Després de mostrar el funcionament de la Barcelonada s’explicarà l’adaptació que es durà a terme per fer la C2EMada, una gimcana amb proves de contingut matemàtic protagonitzada pels assistents al taller. Finalment s’explicarà com adaptar i personalitzar la C2EMada per implementar-la al propi centre.

Veure més →

L’acrònim STEM ha aparegut amb força els darrers anys però, què podem entendre per STEM? Implica necessàriament el treball integrat de matèries diferents? Com podem portar-lo a la pràctica als nostres centres? Plantejarem aquestes qüestions i veurem alguns exemples de com ho podem fer des de la Matemàtica i la Biologia.

Veure més →

Aquest taller va dirigit a professors de matemàtica d’educació secundària obligatòria i batxillerat, l’objectiu és introduir els participants en la modelització matemàtica des d’un enfocament pràctic. Per a això, es considera el cicle de modelització des de la perspectiva cognitiva i les eines proposades per l’enfocament onto-semiòtic.

Veure més →

S’explicarà la metodologia Flipped Learning mostrant diferents propostes i eines digitals per a poder atendre millor les necessitats de tot l’alumnat. En particular, parlarem del canvi de rol de professor-alumne que suposa introduir aquesta metodologia. També hi haurà una part pràctica on s’utilitzaran les eines i es donaran les pautes per poder portar-ho a l’aula.

Veure més →