Comunicacions enllaçades

#Infantil, @Altres continguts, @Canvi i relacions, @Espai i forma, N2. Connexions i contextos - Construir ponts i models, N4. Representació i comunicació - Compartir coneixement, N5. Investigacions i projectes - Viure experiències

Els minimons

Judit Mas EBM Can Caralleu (Barcelona)
Mercè Lafarga EBM Can Caralleu (Barcelona)

El que es presenta en aquesta comunicació, és una proposta destinada a infants de 2-3 anys, que consisteix a proporcionar als infants una gran varietat de materials inespecífics, presentats de manera acurada en un espai de considerable amplitud. Mitjançant l’observació i exploració, els nens i les nenes aniran combinant-los per crear, des de la seva visió, els seus propis escenaris estètics.
A través dels materials proporcionats, els infants tindran l’oportunitat d’activar els seus mecanismes innats de pensament matemàtic, buscant l’ordre, les pautes i les regularitats que els ajuden a definir o caracteritzar l’ordre que perceben del món.
La disposició del material propicia que l’infant participi d’una transformació de l’espai i tingui l’oportunitat de vivenciar unes nocions geomètriques que es consideren bàsiques com són els cossos que ocupen aquest espai i les relacions que s’estableixen entre ells.
És una proposta que potencia la creativitat, treballant la recol·lecció, l’organització i la classificació dels materials, la construcció i una incipient representació.
La proposta presentada, es basa en l’observació i la documentació per part de l’educadora, dels processos cognitius que van desenvolupant els infants i de la descoberta de la matemàtica.

Document definitiu

 
 

Apropem l’art als infants d’1 a 3 anys

Magdalena Salart i Parra EB Garbí (Girona)
Gerard Guerris i Farré EB Garbí (Girona)

Són moltes les situacions de l’Escola Bressol en les quals els infants mostren els seus gustos, les seves preferències per materials, colors, formes… Són petites però grans accions que poden passar desapercebudes, però que tenen un gran valor pedagògic atès que permeten posar de manifest les individualitats i personalitats dels nens i nenes. Partint d’aquestes reflexions, posem a l’abast d’un grup de 15 infants d’1 a 3 anys diferents obres relacionades amb la pintura, la música i l’escultura, formulant-nos la següent hipòtesi: els infants tindran capacitat per expressar a través de diferents llenguatges (verbal, corporal i plàstic) les emocions que els hi provoquen les obres presentades. En el procés de la proposta verifiquem la nostra hipòtesi i constatem la presència continuada de les matemàtiques informals. En aquest sentit, es conclou que no és necessari parcel·lar els aprenentatges perquè, en el seu dia a dia, els infants aprenen de manera globalitzada.

Document definitiu

 
 

Grans i esdevenint autònoms

Marta Vives EB La Mimosa (Sant Cugat del Vallès)

A l’escola bressol La Mimosa, la vida quotidiana és l’eix central de l’ambient educatiu i es viu com una gran oportunitat d’aprenentatge global que afavoreix les relacions, l’autonomia i el benestar de tots els infants.
És en aquesta vida quotidiana on es donen moltes situacions que ajuden a l’infant a crear estructures mentals bàsiques i sobre aquestes construiran tot el coneixement matemàtic posterior.
Una d’elles és l’estona del dinar. Parar taula, servir-se el menjar, gaudir menjant, recollir els estris… totes elles són accions que donen lloc a moltes activitats lògico-matemàtiques i els mestres hem d’acompanyar l’infant en l’adquisició d’aquest aprenentatge. En aquesta presentació mostrarem exemples durant l’estona del dinar d’un grup de grans de 2 a 3 anys.

Document definitiu

 
 

On? Aula B2
Quan?12/07/2016 (12:30 - 14:00)

Les reserves en línia no estan disponibles per aquest esdeveniment.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *