13 de juliol de 2016

Data Hora Esdeveniment
13/07/2016 0 12:30 - 14:00 Realitats a l’aula (Comunicacions enllaçades)

El repte de Sierpinsky

Dani Blasi Babot – INS Pius Font i Quer (Manresa)

El repte de Sierpinski és un projecte matemàtico-artístic, que pretén estudiar alguns conceptes matemàtics mitjançant una obra artística elaborada per alumnes de 2n d’ESO amb Necessitats Educatives Especials. La proposta consta d’una exposició de 5 generacions del tetraedre de Sierpinski i un material didàctic amb diferents nivells de dificultat en forma de reptes. El material està adaptat per a treballar conceptes concrets a la classe de matemàtiques com són les potències, les successions, la visualització geomètrica,… En la proposta hi poden participar alumnes des del cicle superior de primària fins a Batxillerat. Aquest projecte va quedar finalista al concurs “Ciencia en Acción’15” del CSIC a l’apartat “Laboratorio de matemáticas”.


Document definitiu

 

“Taller matemàtic” un mètode de treball en la resolució de problemes matemàtics competencials amb alumnes amb TDAH i sense

Yolanda Colom – Universitat d’Andorrra (Sant Julià de Lòria)
Núria Rosich – Universitat de Barcelona (Barcelona)

Sabem quines són les principals dificultats que presenten els alumnes amb TDAH resolent problemes matemàtics. També s’han descrit mètodes de treball i pautes adients que ajuden aquests alumnes en la resolució d’activitats matemàtiques, però encara són poques les investigacions que tractin de les interaccions entre alumnes amb TDAH i sense TDAH resolent problemes complexos de forma col·laborativa. L’estudi que presentem té per objectiu analitzar com resolen problemes complexos alumnes de l’educació secundària obligatòria i les seves interaccions. Hem constatat que el treball en un taller matemàtic implica una major col·laboració i participació per part dels alumnes quan aquests treballen en parella siguin amb TDAH o sense i les interaccions que es produeixen durant el procés faciliten la consecució de la resolució dels problemes. Per altra banda hem corroborat que la utilització de materials didàctics ha captat l’atenció dels alumnes, creant situacions comunicatives i de complicitat que han permès aconseguir un bon nivell competencial i un aprenentatge matemàtic de qualitat.


Document definitiu

 

Les matemàtiques de la gana.

Quim Tarradas Isern – INS Vallvera (Salt)

A vegades, quan intentem desenvolupar la nostra tasca docent a un centre educatiu, no tenim en ment la influència de l’entorn ni la manera com la situació econòmica de les famílies afecta als alumnes que tenim a l’aula. Sovint la realitat és tan aclaparadora que complica enormement la nostra feina. El nostre centre, com qualsevol altre, no s’escapa del seu entorn, i la situació socioeconòmica on es troba és tan complexa, que sovint dificulta l’assoliment dels continguts que es treballen en les diferents matèries. En aquesta comunicació es pretén explicar quines mesures hem pres des del departament de matemàtiques de l’INS Vallvera per canviar aquesta dinàmica. A partir d’un canvi metodològic que hem començat aquest curs a primer d’ESO, i presentant diferents activitats que hem començat a aplicar en els diferents cursos, estem començant a fer canviar la percepció de l’alumnat envers les matemàtiques i l’educació en general.


Document definitiu

 


Lloc: Aula B2