12 de juliol de 2016

Data Hora Esdeveniment
12/07/2016 0 09:00 - 10:30 L’aprenentatge d’estratègies de càlcul mental a primària (Taller)

Isabel Sellas Ayats – Universitat de Vic (Vic)
Laura Vila Majó – Universitat de Vic (Vic)
Mireia Jurado Salvans – Col·legi Sagrat Cor (Vic)
Sònia Esteve Frigola – Universitat de Vic (Vic)

Es proposaran un seguit d’operacions (suma i resta) que s’hauran de resoldre fent càlcul mental. S’analitzaran les estratègies que els assistents proposin i s’explicaran altres estratègies que no hagin aparegut. Es mostrarà una metodologia per aprendre càlcul mental que permet atendre la diversitat a l’aula i fomenta la comunicació d’idees matemàtiques. Es relacionaran les estratègies de càlcul amb els continguts matemàtics, relacions i propietats numèriques que els alumnes necessiten conèixer per resoldre aquestes estratègies. Es presentaran alguns materials com a recurs per aprendre aquests continguts i relacions numèriques.


Document definitiu

 

 


Lloc: Aula 102a (Claustre de lletres)
12/07/2016 0 11:00 - 12:30 110. Aula Teresa Buscart. Laboratori en Recerca i Formació en Educació Infantil (Taula)

Sònia Esteve Frigola – Universitat de Vic (Vic)

L’organització de l’espai, el temps i els materials són un eix generador de situacions, una oportunitat d’ensenyament-aprenentatge. Per aquest motiu a la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la Universitat de Vic s’ha creat aquest Laboratori organitzat i equipat amb una gran varietat de materials que acompleixen diferents funcions de creixement de l’infant: joc simbòlic, experimentació, observació i treball en les diferents àrees de coneixement, en particular les matemàtiques. L’objectiu és que sigui un lloc de formació tant pels estudiants de Mestres com els Mestres en actiu. Un espai on es pugui observar en directe i alhora experimentar, innovar i investigar. En aquesta taula podreu veure una mostra dels materials de l’espai així com de les activitats que s’hi estan duent a terme.


Document definitiu

 

 


Lloc: Pati de ciències

13 de juliol de 2016

Data Hora Esdeveniment
13/07/2016 0 10:30 - 11:00 7x3 són 21 però... què vol dir? (Comunicació)

Sònia Esteve Frigola – Universitat de Vic (Vic)

Isabel Sellas Ayats – Universitat de Vic (Vic)

Helena Domènech Puig – Escola Xoriguer (Centelles)

Núria Fossas Colet – Escola Xoriguer (Centelles)

Sovint en l’ensenyament de la multiplicació es dediquen molts més esforços i temps al coneixement procedimental que no pas al coneixement conceptual. Tenint en compte que aquests coneixements es desenvolupen de forma iterativa i que té més influència el coneixement conceptual sobre el procedimental que no pas a la inversa, es va voler avaluar com 53 alumnes de tercer, quart i cinquè de primària representaven grups iguals, representaven 7×3 i inventaven un problema que es resolgués fent 7×3. S’evidencien dificultats tant a l’hora de proposar una representació per a 7×3, com per a traslladar aquesta representació a un context real. En alguns casos però, el context real ajuda a poder proposar una representació de 7×3.


Document definitiu

 


Lloc: Aula IF