13/07/2016
|
12:30 - 14:00
|
Conversar i argumentar per aprendre matemàtiques i català (Comunicacions enllaçades)
La conversa de matemàtiques a Primària
Teresa Serra Santasusana – Escola Vila Olímpica (Barcelona)
La finalitat de la comunicació és posar en valor la conversa de matemàtiques a la classe entre els nens i nenes i la mestra, com un recurs que facilita l’expressió, construcció i representació del coneixement matemàtic. Alhora esdevé un instrument per avaluar l’avenç de la competència matemàtica dels infants i de la tasca docent a través d’una mirada reflexiva. En aquest sentit es presenta la Pauta d’Observació de la Conversa Matemàtica a Educació Primària.

Document definitiu

Presentació
De WODB fins a QUELI: reflexionar, deduir i defensar arguments a l’aula de matemàtiques
Cecilia Calvo Pesce – Escola Sadako (Barcelona)
David Obrador Sala – IE Costa i Llobera (Barcelona)
Les tasques WODB (“Which One Doesn’t Belong?” que podem traduir com “QUin És L’Intrús”, QUELI) tenen un plantejament inicial simple: es presenten quatre situacions i es demana localitzar quina d’aquestes no comparteix amb les altres un atribut que sí que tenen en comú les altres tres. La característica fonamental d’aquestes propostes és que les quatre situacions plantejades poden ser susceptibles de ser considerades intruses depenent de certs criteris que cal explicitar.
En la presentació comentarem exemples d’aquest tipus de tasca i la seva implementació a l’aula, tant de primària com de secundària, com a activitats que conviden als alumnes a reflexionar, deduir, comunicar i defensar els seus raonaments matemàtics en relació a blocs temàtics diversos.

Document definitiu

Presentació
Mates a Català: bo per a les competències comunicativa, lingüística i matemàtica
Miquel Albertí Palmer – INS Vallès (Sabadell) UAB
No és corrent que en matèries de l’àmbit lingüístic es treballin aspectes de la competència matemàtica. Volem compartir quatre activitats provinents de l’àmbit matemàtic (dues sèries figuratives i dues imatges), realitzades a classe de Llengua catalana de 1r d’ESO abans que a la de Matemàtiques, per treballar el text descriptiu. L’experiència ha estat molt valorada pel professorat de Català, perquè la perspectiva matemàtica ha aportat una mirada diferent sobre la realitat, ha suposat un enriquiment del procés de producció del text descriptiu i ha contribuït a la creació d’un text més clar, més precís i més significatiu. Aquest plantejament, a més, afavoreix el desenvolupament de les competències comunicativa, lingüística i matemàtica alhora que obre una via de treball interdisciplinari. D’aquesta comunicació n’és coautora Montserrat Queralt Sabaté, professora de Català de l’INS Vallès de Sabadell.

Document definitiu
Lloc: Aula B6
|