13 de juliol de 2016

Data Hora Esdeveniment
13/07/2016 0 09:00 - 10:30 Matemàtica escolar i imatge social de les matemàtiques (#c2em4imatge) (Debat)

Ponents:
Claudi Alsina – ETSAB Universitat Politècnica de Catalunya (Barcelona)
Xavier Jarque – Societat Catalana de Matemàtiques
Josep Lluís Pol – INS Marratxí (Marratxí)

Moderadors/Relators:
Anton Aubanell, Carme Aymerich I Montserrat Torra

Quina relació hi ha entre matemàtica escolar i percepció social de les matemàtiques?
Com es pot contribuir a l’ensenyament de les matemàtiques des de fora de
l’escola i des de formats no acadèmics?
Quines accions es poden fer per millorar la imatge social de les matemàtiques?


Lloc: Aula B6
13/07/2016 0 12:30 - 14:00 De la lògica a la probabilitat a l’Educació Infantil i Primària (Comunicacions enllaçades)

De la lògica a la probabilitat a Educació Infantil

Agnès Llovet – Escola Maria Mercè Marçal (Mataró)
Montse Rodríguez – Escola Montagut (Santa Susanna)

Com a integrants del Grup Àrea hem treballat la importància de dur a terme activitats de lògica al llarg de tota l’etapa d’Infantil. El treball entorn a la lògica té una llarga tradició especialment difosa per especialistes com la Ma Antònia Canals. En el marc d’unes jornades al Grup Perímetre de Girona vam elaborar el material “ampolles de colors” que va servir de punt de partida per dur-lo a la pràctica, inicialment a primària i recentment a l’Educació Infantil de les nostres escoles. La nostra proposta parteix d’aquesta tradició i proposa anar una mica més enllà. Fem servir materials senzills i propers com pedretes o ampolles de colors per fer parlar als nens i nenes sobre la probabilitat, un contingut que no és propi d’aquesta etapa.


Document definitiu

 

De la lògica a la probabilitat 2

Carme Aymerich – Escola Maria Mercè Marçal (Mataró)

Com a integrants del Grup Àrea hem treballat la importància de dur a terme activitats de lògica al llarg de tota l’etapa de primària. El treball entorn a la lògica té una llarga tradició especialment difosa per especialistes com la Ma Antònia Canals. En el marc d’unes jornades al Grup Perímetre de Girona vam elaborar el material “ampolles de colors” que va servir de punt de partida per dur-lo a la pràctica. La nostra proposta planteja un treball que fa potents connexions intramatemàtiques. Segons el punt de partida triem el plantejament d’activitats com la mesura de capacitat, els nombres fraccionaris, els decimals o encara més enllà, la probabilitat. Les activitats busquen promoure no només la resolució del problema plantejat sinó sobretot l’animació de l’expressió dels alumnes. Aquesta comunicación mostra com es posen de manifest les idees dels nens i nenes de tercer de primària sobre cadascuna de les qüestions plantejades i sobretot l’evolució de la noció de probabilitat.


Document definitiu

 

De la lògica a la probabilitat 3

Carme Aymerich – Escola Maria Mercè Marçal (Mataró)
Mariona Torres – Escola Maria Mercè Marçal (Mataró)

Com a integrants del Grup Àrea hem treballat la importància de dur a terme activitats de lògica al llarg de tota l’etapa de primària. El treball entorn a la lògica té una llarga tradició especialment difosa per especialistes com la Ma Antònia Canals. En el marc d’unes jornades al Grup Perímetre de Girona vam elaborar el material “ampolles de colors” que va servir de punt de partida per dur-lo a la pràctica. La nostra proposta planteja un treball que fa potents connexions intramatemàtiques. Segons el punt de partida triem el plantejament d’activitats com la mesura de capacitat, els nombres fraccionaris, els decimals o encara més enllà, la probabilitat. Les activitats busquen promoure no només la resolució del problema plantejat sinó sobretot l’animació de l’expressió dels alumnes. Aquesta comunicación mostra com es posen de manifest les idees dels nens i nenes sobre cadascuna de les qüestions plantejades i sobretot l’evolució de la noció de probabilitat.


Document definitiu

 


Lloc: Aula B5