Mostrem tres tasques de modelització matemàtica per presentar dues idees. La primera que aquest tipus de tasca es troba dins del marc de l’educació STEM. La segona, que en aquests casos les matemàtiques lideren el desenvolupament de l’activitat. Aquesta segona idea ens sembla pertinent ja que entre professorat i recercadors existeix la preocupació per la irrellevància en que de vegades cauen les matemàtiques a les tasques STEM.

Veure més →

Ens preguntem: “On som?” Per afrontar el repte de la descripció i interpretació de l’espai en què vivim i que ens envolta: la nostra habitació, l’aula en la qual estudiem, els carrers i els edificis de la vila on vivim, l’estructura urbanística de la població, etc. Ens preguntem: “Com és aquest objecte?” Per desenvolupar la nostra capacitat de comunicar el que veiem, el que notem i sentim, les característiques, les propietats de l’objecte. I per a això necessitem de la geometria, del seu vocabulari, de la seva capacitat per establir les característiques de les formes, dels cossos, de l’espai, necessitem de la seva capacitat per establir relacions.

Veure més →

Des del 7deMATES proposem una formació diferent, una formació amb l’objectiu de mantenir viva la flama matemàtica que tots portem dins i apropar-te a temes que potser no tractes des de la Universitat. I, a més, coneixent nois i noies de l’ESO que venen amb moltes ganes d’escoltar-te i aprendre. En definitiva, ens motivem per a motivar.

Veure més →

Es presenta l’Enfocament dels Itineraris d’Ensenyament de les Matemàtiques, que promou l’aprenentatge a partir de seqüències que inclouen contextos informals (situacions reals, materials i jocs); intermedis (recursos literaris i tecnològics) i formals (recursos gràfics), i s’exemplifica amb una proposta d’itinerari de l’estadística i la probabilitat de 3 a 12 anys.

Veure més →

Una proposta didàctica que tracta d’emprar les operacions bàsiques d’operacions amb matrius (suma, producte i càlcul de la inversa) per mostrar els fonaments de la criptografia alhora que una aplicació de les Matemàtiques. També analitzarem els inconvenients i les vulnerabilitats dels sistemes presentats. Per tal d’agilitzar les operacions de càlcul es mostrarà com implementar tots aquests processos amb l’ajuda d’entorns CAS Sympy de Python.

Veure més →

Es tracta d’adquirir idees bàsiques sobre com dissenyar, proposar i gestionar activitats que provoquin connexions evidents entre idees matemàtiques centrals. S’oferiran activitats experimentades amb alumnes de diferents nivells de l’EP per veure´n les possibilitats de descobrir connexions i tot analitzant activitats dels alumnes, com es poden proposar i gestionar.

Veure més →

En antics textos xinesos, en particular els Nou Capítols (Jiuzhang Suanshu) (s. I dC), apareixen procediments que permeten copsar com els xinesos van començar a treballar amb positius i negatius en la resolució de sistemes d’equacions. Permeten dissenyar activitats d’aula per una millor comprensió i maneig dels nombres negatius

Veure més →

Brahmagupta (598-670), en Brahma-sphuṭa-siddhanta introdueix l’aritmètica dels nombres positius, els negatius i el zero. Alguns fragments d’aquesta obra són el punt de partida per a dissenyar activitats d’aula que contribueixin a una millor comprensió d’aquests nombres per part de l’alumnat.

Veure més →

A partir de l’anàlisi de textos de matemàtics rellevants com Stifel (1487-1567), Bombelli (1526-1572), Cardano (1501-1576), Girard (1595-1632) o Wallis (1616-1703), s’evidenciaran algunes de les dificultats sobre la comprensió dels nombres negatius i es donaran idees per dur-los a l’aula en forma d’activitats riques, competencialment parlant

Veure més →

L’acrònim STEM ha aparegut amb força els darrers anys però, què podem entendre per STEM? Implica necessàriament el treball integrat de matèries diferents? Com podem portar-lo a la pràctica als nostres centres? Plantejarem aquestes qüestions i veurem alguns exemples de com ho podem fer des de la Matemàtica i la Biologia.

Veure més →