Sortida

Carregant mapa...

#Primària, #Secundària obligatòria, Sortides

Nivell de possibles aplicacions didàctiques: primària i secundària

Responsables: Fàtima Romero, Maria Rosa Massa

Punt de trobada: 17:00h, davant del Museu d’Història de Barcelona. Plaça del Rei s/n.

Té una durada de dues hores.

icona_pdfGuia    L’àbac romà   El marro de 9

Aquesta visita vol donar idees sobre diferents activitats matemàtiques per portar a l’aula. Es partirà d’alguns dels objectes observats en el museu per fer les propostes.

Per a dissenyar activitats del bloc de “numeració i càlcul” poden servir les aportacions matemàtiques de l’època romana, com són les relatives al calendari, les mesures i la numeració. Es poden centrar en una de les vies de comunicació més antigues de la Península Ibèrica de la qual en són testimoni els vasos Apol·linars o de Vicarello descoberts a prop de Roma el 1852 i en els quals està descrit l’itinerari de Cadis a Roma amb els noms de diferents estacions i les distàncies entre elles.

L’observació de diferents mosaics pot motivar el disseny d’activitats corresponents al bloc “espai, forma i mesura” a partir de les condicions per poder enrajolar el pla, la generació de mosaics a partir de girs i translacions de determinades figures geomètriques, la descripció dels mosaics a partir dels símbols de Schläfli, etc.

Per al bloc de continguts “estadística i atzar”, l’observació de la vitrina on hi ha daus i tabes, es pot aprofitar per fer alguna activitat relacionada amb els jocs d’atzar. Els ossos d’alguns animals han servit com a daus a moltes cultures. Una de les característiques de les tabes (os astràgal d’alguns animals), és que actua com una mena de dau però amb quatre cares no equiprobables, caldrà un estudi experimental per assignar una probabilitat a cadascuna de les cares. També es poden ensenyar les instruccions per jugar al “marro de 9”, una variant del qual podria ser l’actual “ tres en ratlla”.

On? MUHBA
Quan?12/07/2016 (17:00 - 19:00)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>